10 SOS tip til fordøjelse

God fordøjelse udgør et vigtigt bidrag til trivsel. Om opblødning, forstoppelse eller diarré: fordøjelsesproblemer er ubehagelige og kan nogle gange forårsage alvorligt ubehag.

Midlertidige forstyrrelser i fordøjelsen er normalt harmløse - årsager kan være om forkert ernæring eller manglende bevægelse. Vi har samlet 10 tip til dig, der kan hjælpe dig med at behandle fordøjelsesproblemer.

1. gulerodssuppe mod diarrékim

Den såkaldte gulerodssuppe efter Moro var engang et bevist hjemmet mod diarré hos spædbørn og børn. Effektiviteten er nu endog blevet bevist ved undersøgelser: Ved madlavning af gulerødderne visse stoffer, der forhindrer tilslutning af bakterierne til tarmvæggen. Så bakterierne elimineres hurtigere.

Forberedelsen er simpel: kog 500 gram skrællede gulerødder i en liter vand i en time, derefter puré, lav op til 1 liter med kogt vand og tilsæt 3 gram madlavningssalt.

2. I tilfælde af diarré lægge urtemedicin

I tilfælde af diarré bør der ikke anvendes nogen medicin som regel - antibiotika er kun sjældent og kun efter en lægeordre er nødvendig. Selvom aktive ingredienser som loperamid hæmmer tarmbevægelsen og dermed reducerer trangen til afføring, bliver bakterier imidlertid bremset af den. Anvendelsen af ​​loperamid er derfor kun i undtagelsestilfælde - for eksempel før en lang flyvning - anbefales.

Der er dog mange urte kosttilskud med følgende ingredienser, der kan bruges til diarré:

  • blåbær
  • brombær
  • Tormentillwurzelstock
  • Uzarawurzel
  • opiumsvalmuer

3. Afhjælpning af krydderummet til flatulens

Når det rummer i tarmene, er der nogle hjemmemekanismer, der kan hjælpe - især anis og karve betragtes som opblussende. Men også fennikel, kamille og pebermynte bør være effektive i en opblødt mave. Ud over te er der forskellige præparater med pebermynte og karveolie til oral brug.

4. Aktive ingredienser mod for meget luft i tarmen

I tilfælde af alvorlig flatulens, følelse af fylde eller opkastning kan medicin med de aktive ingredienser Simeticon eller Dimeticon anvendes til kortvarig lindring af symptomerne.

De har en skummende virkning og kan således reducere akkumulering af luft i fordøjelsessystemet. Men som alle lægemidler bør de ikke anvendes permanent uden medicinsk konsultation.

5. Bevægelse får tarmen i gang

Det samme gælder for tarmene på hele kroppen: Siddende lang tid gør dig træg. Bevægelse kan derimod fremme fordøjelsen. En rask gåtur efter aftensmaden kan ikke kun undgå lavtid på middagen, men også aktivere fordøjelsen.

6. Kaffe mod følelse af fylde

Kaffe stimulerer også tarmaktivitet og kan hjælpe med forstoppelse. Koffein stimulerer også produktionen af ​​mavesyre og virker således mod følelse af fylde. Dette gælder også i et vist omfang for alkohol - det har også en afslappende virkning på musklerne i maven.

Denne effekt er imidlertid kun tydelig i meget små mængder - høj procent hæmmer fordøjelsen dog. Efter et rigt måltid skal du drikke en espresso i stedet for en fordøjelsesknapp. Hvis du har en følsom mave eller lider af halsbrand, bør du undgå kaffe og alkohol helt.

7. Fiber fremmer fordøjelsen

For at hjælpe fordøjelsessystemet ved hoppene, skal du sørge for at spise nok fiber: Fiber er inkluderet, for eksempel i friske frugter og grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter.

Hertil kommer, at hævelsesmidler som psyllium, hvedeklid og hørfrø kan stimulere tarmaktiviteten - de kan omrøres til f.eks. Korn eller yoghurt. Det er under alle omstændigheder vigtigt, at du drikker mindst 1, 5 liter om dagen, så fiberen i tarmen kan svulme.

8. Urtehjælp med forstoppelse

Også mod forstoppelse er der nogle aktive ingredienser fra urtemedicin: For eksempel kan senna blade, ricinusolie eller buckthorn bark stimulere fordøjelsen. Der findes forskellige former for præparation som te, juice eller kapsler i apoteket eller i apotek. Derudover er surkåljuice kendt for sin fordøjelsesvirkning.

9. Laksende som en kortvarig løsning

Hvis naturlige foranstaltninger ikke har nogen virkning, kan medicin midlertidigt lindre forstoppelse. I dette tilfælde bør du hellere bruge såkaldte osmotisk effektive afføringsmidler som lactulose eller makrogol.

De anses for at være bedre tolereret end de såkaldte stimulerende laxermidler med aktive ingredienser, såsom bisacodyl eller natriumpikosulfat, hvilket kan føre til alvorlige væske- og kaliumtab. Generelt bør afføringsmidler kun bruges i kort tid, da de kan forårsage forstoppelse, selv når de bruges i lange perioder.

10. Hurtig hjælp med irritabelt tarmsyndrom

I magekramper - som i forbindelse med irritabel tarmsyndrom - kan medicin med det aktive stof, butyl scopolamin, afhjælpe smerten. På apoteket findes forskellige præparater med det antikonvulsive lægemiddel over disken. For svær spasmodisk mavesmerter kan du også midlertidigt tage smertestillende midler med metamizol med aktiv ingrediens.

En anden mulighed for behandling af irritabel tarmsyndrom er lægemidlet Iberogast®: Det indeholder en kombination af flere urte ingredienser og kan være effektiv i forskellige fordøjelsessproblemer.

Fordøjelsesproblemer som et advarselssignal

Dybest set kan fordøjelsesbesvær også være en indikation af en alvorlig sygdom eller infektion. Hvis dine symptomer vedvarer i mere end to uger, bør du søge hjælp fra en læge. Blod i afføringen, pludselig kraftig opkastning, svær diarré og svær mavesmerter er advarselssignaler, at du skal se en læge så hurtigt som muligt.

Del med venner

Forlad din kommentar