12 tips för perfekta solglasögon

De första varma sommardagen lockar otaliga ljus hungriga människor utanför. Detta börjar igen säsongen av solglasögon. Förutom skyddsfunktionen mot UV-strålning har solglasögon länge gjort steg mot modeaccessoarer. Men de kvalitativa skillnaderna i de olika modellerna som erbjuds är mycket stora. Många funktioner i solglasögon är inte identifierbara av konsumenten själv. Därför är kvalificerade optiker efterfrågade. Följande 12 tips och information hjälper dig att förstå vad du ska leta efter när du köper solglasögon.

1. Mörka glasögon är farliga

Glasögon måste skydda mot ultraviolett strålning (UV-strålning). Sådan ultraviolett strålning är osynlig. Det kan dock leda till smärtsam inflammation i binde och hornhinna i motsvarande intensitet.

Solglasögon som bara dämpar det synliga ljuset, skadar därför mer än de är användbara. De åsidosätter ögonets naturliga skyddsmekanism, vars pupil normalt minskar automatiskt i ljusstyrkan och därmed tillåter mindre strålning att tränga in.

Filtrering av UV-strålningen sker i glasögonen och beror därför inte på graden av färgning. Det är inte de mörkaste färgade glasögon som är det bästa skyddet, men solglasögon som är tillverkade av högkvalitativt material med inbyggt UV-filter.

2. UV-skydd: Vad heter "UV 400"?

Uttrycket "UV 400" indikerar våglängden under vilken det ultravioletta ljuset blockeras av glaset. Ett par glasögon med detta märke filtrerar UV-A, UV-B och UV-C-strålar eftersom deras våglängd är under 400 nanometer. Synligt ljus har en våglängd på upp till 780 nanometer och tränger därför igenom sådana solglasögon.

Se till att solglasögon är märkta "UV 400". Detta värde är vanligtvis tillräckligt när det används i normal vardag. Vid havet eller i bergen kan det behövas ännu mer skydd. Låt oss råda dig!

3. Ljusreducering: Vad är absorption?

Absorptionsegenskaperna hos färgade linser beror på ljusreduktionen. Detta är mängden ljus som avlägsnas av glaset och därmed inte kommer in i ögat. Med en ljusreduktion på 65 procent kommer bara 35 procent av det infallande ljuset i ögat, 65 procent avlägsnas genom absorption och reflektion.

I Centraleuropa används reduktionsvärden mellan 50 och 75 procent. I en mycket ljus miljö, till exempel på stranden eller i ett snöigt landskap, bör du använda högre reduktionsnivåer upp till 85 procent.

4. Glasögonens färg spelar också en roll

Brun och grå glasögon förfalskar färgen på de visuella visningarna minst. För alla andra glasfärger behöver ögat en viss reaktionstid för att neutralisera färgen igen.

Enligt DIN-standarderna får linsens färg inte påverka trafikljusets synlighet och nödljusets blå ljus. Färgen har ingen effekt på UV-skyddet.

5. Hur man kontrollerar kvaliteten på solskyddslinserna

Använd följande kriterier för att kontrollera solstrålarnas kvalitet:

  • Högkvalitativa glasögon har inga strimmor, bubblor eller inklusioner.
  • Vid ett litet tryck av fingret får glaset inte ge ut.
  • Ett föremål som är fixerat av ett solglas ska inte förvränga eller snedvrida när glasögonen vrids fram och tillbaka.

6. Storleken på glasögonen måste vara rätt

Glasögon ska vara tillräckligt stora för att skydda ögonen från sidan, från toppen eller - genom reflektion - från solens strålar.

7. Finns CE-märket tillgängligt?

Sedan 1 juli 1995 får solglasögon endast marknadsföras om de har CE-märket. Detta möjliggör försäljning av solglasögon i alla stater i Europeiska unionen, det är bifogat av tillverkaren eller importören. CE-märket garanterar ett minimum av kvalitetsstandard.

8. Solglasögon och körning

Om du kör mycket, bör du se till att uttaget och konsolen är så smala som möjligt så att de inte begränsar synfältet.

Solglasögon är inte avsedda att bäras i skymning eller natt. Bilister hotar sig och andra om de bär absorberande glasögon när belysningen är otillräcklig.

9. Välj dina solglasögon enligt aktiviteten

När vintersport behöver du olika glasögon än på stranden, medan du surfar eller surfar. Snö och vit sand reflekterar till exempel mer än 90 procent av solens strålar (vilket är också anledningen till att du kan få solbränna under en parasoll).

10. Stickkontakten måste passa

Varje huvud är annorlunda. Därför måste versionen av huvudformen anpassas. Optiker anser med stor omsorg:

  • huvudform
  • tids~~POS=TRUNC bredden~~POS=HEADCOMP
  • Avstånd av ögonen
  • Öronens position

11. Hur man bryr sig om solglasögon

Liksom några glasögon bör du också rengöra dina solglasögon regelbundet. Att ta hand om solglasögonna tar en speciell rengöringsduk, som är tillgänglig från optiker eller diskmedel och sköljdes med rent vatten.

Solglasögon linser som är förorenade med sololja eller grädde rester bör inte rengöras med våtservetter, men först med rent vatten.

12. Låt oss råda dig

Om du vill veta mer om kvalitetsfunktioner när du köper solglasögon är det bäst att kontakta din lokala optiker.

Dela med vänner

Lämna din kommentar