Att förlora vikt med laxermedel är farligt

Laxermedel är bland de vanligast missbrukade receptfria läkemedlen. Ur medicinskt synvinkel bör laxermedel endast användas för att behandla förstoppning och i några andra situationer. Dessa inkluderar till exempel en koloskopi eller kirurgi, smärtsamma tarmrörelser på grund av analsex eller hemorrojder och hjärtattack eller högt blodtryck. Här används laxermedel för att förhindra överdriven magekompression.

Ta bort med laxermedel?

Delvis laxermedel används också för viktminskning. Det anses att ta avgiften accelererar matsmältningen och därför saknar kroppen tid att absorbera kalorierna från kosten. Detta bör sätta en viktminskning över tiden.

Det är faktiskt inte möjligt att gå ner i vikt genom att ta laxermedel. Eftersom laxermedel, även om matsmältningen accelereras, men bara i kolon. Absorptionen av näringsämnen i kroppen är oftast redan i tunntarmen. Således kan du inte minska med intag av laxermedel, eftersom den absorberade mängden energi inte sänks av laxermedel.

För att avlägsnas av laxermedel tas medlen ofta i höga doser, så att allvarliga biverkningar kan uppstå. Överdoseringen kan leda till svår diarré, vilket får kroppen att förlora vätskor och mineraler. På lång sikt kan detta orsaka störningar i elektrolytbalansen - särskilt i kaliumbalansen. Om kaliumnivån sjunker kan detta leda till störning av hjärtfunktionen och muskelsvaghet. Dessutom kan den konstanta diarré orsaka irritation av tarmslemhinnan.

Rening av laxermedel

Förutom dieter används också laxermedel i avgiftningsbehandlingar. Reningsbehandlingar utförs vanligtvis på våren för att rengöra kroppen och avlägsna ackumulerad slagg.

För renande laxermedel, såsom Epsom-salt eller Glauber-salt används i första hand. Eftersom det kan leda till biverkningar som blodtrycksfall och muskelsvaghet vid användning av sådana laxermedel, bör intaget diskuteras med en läkare.

Dela med vänner

Lämna din kommentar