Behandle ADHD korrekt

Hvis barnet og ungdomspsykiatrien eller børnelægen har diagnosticeret ADHD, opstår der spørgsmålet om passende behandling. ADHD er ikke helbredt i sand forstand, fordi de neurobiologiske årsager til sygdommen ikke kan elimineres. Målet med ADHD-terapi er derfor at kontrollere de vigtigste symptomer på uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet så effektivt som muligt over den aktive dag hos det berørte barn eller unge. Dette skal hjælpe de berørte til at fokusere på én ting efter deres alder og deres udviklingsniveau og for at kunne kontrollere deres hele adfærd på en selvbestemt måde.

Formålet med ADHD-terapi

Det langsigtede mål er at give børn og unge chancen for aldersmæssig udvikling. Først da kan cyklusen af ​​negative konsekvenser af skolefejl, outsiderisme, afhængighed osv. Brydes. Men ikke alle uopmærksom eller overaktive børn har ADHD.

Så før en behandling kan påtænkes, skal en børnelæge eller barn- og ungdomspsykiater, der er bekendt med ADHD's tilstand, altid konsulteres. Fordi kun en erfaren specialist kan foretage den nøjagtige diagnose, så børnene i sidste ende modtager en behandling, som de virkelig har brug for.

Byggesten af ​​ADHD-terapi

Tyske og internationale retningslinjer for behandling af ADHD anbefaler en såkaldt multimodal terapi. Dette refererer til en afbalanceret kombination af foranstaltninger, der er baseret på tre behandlings søjler og i hvert tilfælde individuelt tilpasset. Tre behandlingskategorier tages i betragtning ved multimodal terapi:

  • stoffer
  • Psykologisk / adfærdsterapi
  • Ledsagende uddannelsesforanstaltninger

Hvilken behandlingsmetode er den mest egnede afhænger først og fremmest af, hvor stærkt adfærdsforstyrrelserne er udtalt. I en selvstændig og største undersøgelse i verden (MTA-undersøgelse, 1999) har kombinationen af ​​medicin og psykoadfærdsterapi langt den bedste effekt på ADHD.

Denne undersøgelse har også bekræftet, at ADHD-behandling generelt er meget mere vellykket, når den virker "hele tiden". En behandling kun i løbet af skoletiden om morgenen er normalt ikke tilstrækkelig, fordi i eftermiddag normalt tager de øvrige terapeutiske foranstaltninger i stedet (f.eks. Erhvervsterapi), og barnet skal være på vej, i klip og selvfølgelig i familiens tak. Eksperter taler så om en "helgedagsterapi".

Psykologisk / adfærdsterapi

En adfærdsterapi har til formål at reducere ugunstig adfærd og erstatte den med nyuddannet adfærd. En adfærdsterapi er nyttig, hvis symptomerne er lave, eller hvis der er andre psykiatriske comorbiditeter, såsom aggressive adfærdsmæssige lidelser eller depression. Andre grunde til at basere behandlingen primært på adfærdsterapi: Medikamenter viser ikke den ønskede virkning, tolereres ikke godt, eller forældrene har grundlæggende forbehold over for lægemiddelterapi.

I begyndelsen af ​​en adfærdsterapi informeres forældrene normalt om ADHD, så de fuldt ud kan forstå sygdommen og dens konsekvenser og aktivt understøtte den videre behandlingsproces. Det næste skridt er at undersøge, i hvilket omfang etablerede adfærdsmønstre mellem forældre og søskende kan bidrage til adfærdsforstyrrelser.

Afhængigt af barnets alder anbefales en individuel adfærdstræning med det berørte barn. Gennem adfærdsterapi lærer barnet bedre at opfatte sig selv og blive opmærksom på hans ugunstige adfærd for at kunne styre det bedre. Adfærdsterapi og medicin kan også bruges godt i kombination.

ADHD-lægemidler

Der er en række lægemidler og stoffer, der anvendes i ADHD. De vigtigste er amfetaminer, antidepressiva, såvel som den aktive ingrediens methylphenidat. Amfetamin er særlig sandsynligt hos børn, der ikke reagerer på behandling med methylphenidat. Selv om disse præceptive juice eller kapsler er effektive, har de tendens til at være mindre tolereret.

Med antidepressiva til behandling af ADHD er der indtil nu kun begrænset applikationserfaring i Tyskland. Første sammenligninger viser imidlertid en tilsyneladende lavere effektivitet end methylphenidat. Den aktive ingrediens methylphenidat er blevet anvendt i Tyskland i over 50 år. Det betragtes i dag guldstandarden blandt de tilgængelige aktive ingredienser; det vil sige, methylphendat er lægemiddel til første valg i lægemiddelterapi.

Lægemidlet påvirker centralnervesystemet og fører i 70 til 85 procent af tilfældene til en effektiv reduktion af ADHD-typiske adfærdsmæssige lidelser. Talrige undersøgelser har vist, at det er effektivt og godt tolereret ved langvarig brug. Methylphenidat er et af de bedst studerede stoffer hos børn i dag.

Dette stof svækkes imidlertid hurtigt af kroppen efter indtagelse, og det har derfor en kort aktiv fase på tre til fire timer. For en heldagsterapi - det vil sige en bestemmende effekt på ADHD-symptomer i ADHD-barnets aktive dag - skal kortwerkende methylphenidattilskud tages flere gange om dagen.

I hverdagen kan dette ofte være forbundet med betydelige vanskeligheder for børn og deres forældre: De ramte børn og unge modtager ofte stigmatisering af "tabletbørn" eller punktlig indtagelse bliver simpelthen glemt, hvilket ofte fører til for tidlig ophør af behandlingen.

Del med venner

Forlad din kommentar