Övervikt: gå ur den onda cirkeln!

Ingen önskan att rave, men hungrig för olika slags smaker. Brist på träning och dålig kost uppstår ofta i en dubbel. Vad kan föräldrar göra för att hålla sitt barn passande och hälsosamt? Enligt det tyska samhället för barn och ungdomar är cirka 15 procent av våra barn och ungdomar överviktiga. De äter feta smaker, för få grönsaker och knappt rör sig. Med ökande pund blir barnen skrämmande och tar också plåga av klasskamrater. Den gemensamma konsekvensen: frustrationsmat.

Föräldrarnas rollmodellfunktion

Föräldrar kan bryta denna onda cirkel med en balanserad kost, mer motion och, viktigast av allt, deras rollmodellfunktion. "Föräldrar bör undvika dolda fetter när de handlar, för barn kan bara ta maten ut ur kylskåpet, som deras föräldrar har packat in förut", säger Corinna Schrader, nutritionist vid Hamburgs barnsjukhus Wilhelmsstift. Mjölk och yoghurt (1, 5%), ost under 35% fett och fjäderfäkor är bra utgångspunkter.

Tillåtet: godis i måtta

Strikta åtgärder som ett absolut förbud mot choklad har oftast bara kortvarig framgång. Barn får snacka på godis, även om de äter tillräckligt med frukt och grönsaker. "Vad som är viktigt är övertygelsen och vägledningen för en balanserad kost av föräldrarna", förklarar Gothaer-experten Dr. med. Martin Pollak. Om du tar många sockerrika matvaror och läskedrycker faller du i en fälla: blodsockernivån stiger med kort varsel och faller sedan snabbt och sedan kommer nästa önskningar - även om du bara har ätit.

Medvetet att äta och mer motion

Äta på sidan, "picnicking" framför TV: n - många barn märker knappt en skillnad mellan att vara hungrig och full. "Ta dig tid att äta, välj en tyst miljö och stäng av TV: n", säger Dr. Pollak. Åtminstone lika viktig som en hälsosam kost är träningsfaktorn.

Föräldrar bör därför regelbundet uppmuntra sina barn att utöva mer. I vardagen bidrar till exempel trappor lekfullt till viktminskning. I sportklubben kan barn också använda ett varierat utbud och prova. Ofta är det väldigt bra att leta efter allierade. Om föräldrar inte kan klara av situationen på egen hand kan de få hjälp från professionella näringsråd eller självhjälpsgrupper.

För fet, för tunt, normalt?

Body Mass Index (BMI) är en bra riktlinje för barn ännu mer än vuxna. Han visar förhållandet mellan kroppsvikt och höjd. Till skillnad från vuxna förändras barnens normala värden med ålder. Föräldrar kan använda bordet för att se om deras avkommor är för tjocka eller för tunna. Om det beräknade värdet för ditt barn ligger i grönområdet, betraktas vikten som normal.

Till exempel väger en tioårig flicka 36 kilo och är 1, 45 meter lång. Då är deras BMI-värde: 36 / 1, 45 2 = 16, 9. Värdet är i grönt och därmed normalt viktintervall. Om samma tjej vägde tio kilo mer, skulle det vara för tjockt. Vid 29 kilo skulle det vara för tunnt.

Men inte bara enskilda värden är viktiga, men också deras utveckling över en längre tid. Atypiska förändringar kan indikera sjukdom. Föräldrar bör därför hålla ett öga på sina barns BMI och om nödvändigt fråga en barnläkare om råd.

Dela med vänner

Lämna din kommentar