Agitation: Hva skal jeg gjøre med morbid rastløshet?

Agitasjon (også: agitasjon) forstås å bety en tilstand av indre spenning som manifesterer seg gjennom en umettelig trang til å bevege seg. Agitasjonstilstander kan virke som et symptom på ulike psykiske lidelser eller som en bivirkning ved å ta visse medisiner. Narkotikabruk eller uttak av stoffet kan også forårsake agitasjon.

Agitasjon eller nervøsitet?

Det er viktig å skille agitasjon fra enkel rastløshet eller nervøsitet, da det i en tilstand av agitasjon kan være nødvendig. Slik identifiserer du agitasjon og hva du kan gjøre med det.

Karakteristisk for agitasjon er det store behovet for bevegelse. Forvirrede personer kjører vanligvis rastløs opp og ned og er ikke i stand til å sitte stille. I tillegg viser de ofte ukontrollerte, meningsløse bevegelser som fidgeting, stadig plukking i egne klær eller tilfeldig håndteringsobjekter. I psykologi er disse oppføringene oppsummert av begrepet "forsterket psykomotorisk".

Stort trang til å flytte som en indikasjon

Pasientene selv opplever vanligvis en sterk indre spenning og rastløshet i en agitatilstand. Imidlertid, i motsetning til folk som generelt er nervøse eller føler seg stresset i en stressende situasjon, er agiterte personer ikke i stand til å undertrykke trang til å bevege seg.

Ofte ble det økt irritabilitet for aggressiv atferd og ukontrollerte utbrudd. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med en midlertidig plassering i en psykiatrisk klinikk for å unngå å fare for personen eller andre.

Årsaker og utløsere

Agitasjon kan skyldes en rekke årsaker:

  • I sammenheng med psykiske lidelser som demens, depresjon, schizofreni, borderline personlighetsforstyrrelse og angstlidelse samt i akutt mental stress-agitasjon kan oppstå som et symptom.
  • Narkotikainntak, alkoholmisbruk og uttak av alkohol eller medikament kan forårsake agitasjon, spesielt hvis det kommer til dysregulering (delirium).
  • Organiske sykdommer som alvorlig hypertyreoidisme, epilepsi, metabolske ubalanser (for eksempel i diabetes) eller elektrolytter, samt astmaanfall eller mangel på oksygen kan utløse en agitatilstand.
  • Det kan være tegn på oppmerksomhetsunderskudds hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) hvis det er tegn på agitasjon hos barn. En overdreven trang til å bevege seg er vanligvis ledsaget av alvorlige konsentrasjonsproblemer og en tendens til impulsive tiltak. Hvis du merker disse symptomene i uttalt form i barnet ditt, bør du søke råd fra en barnelege eller barnesykolog.

Agitasjon som en bivirkning av stoffer

Agitasjon kan være en bivirkning med visse medisiner. Således, når det tas sedativer som benzodiazepiner eller opioid analgetika som morfin, kan det oppstå en såkalt paradoksreaksjon. Det kommer med pasienten til en tilstand av agitasjon, selv om stoffet faktisk skal ha en beroligende effekt.

Medisiner for depresjon som venlafaxin eller litium samt kortison-lignende stoffer kan også føre til agitasjon. Dette er spesielt tilfelle når de blir overdosert. Av og til blir agitasjon også observert etter kirurgi som en bivirkning av anestesi.

Forhøyet depresjon

Agitated depresjon er en spesiell form for depressiv lidelse fordi noen ganger symptomene er forskjellige fra de typiske tegn på depresjon. Mens pasientene i en klassisk depresjon vanligvis klager over listløshet og viser en bremse av bevegelsene, er den opprørte depresjon preget av rastløshet og kjøring. I tillegg plager vanligvis angst og sterk indre rastløshet.

I noen tilfeller kan dette føre til impulsive tiltak og dermed økt risiko for selvmord. Derfor er det viktig å tolke symptomene riktig og starte tidlig psykoterapeutisk behandling.

Gi fred og sikkerhet

Sammenlignet med en agitated person, er det først og fremst viktig å holde seg rolig og utstråle ro. Signal at hjelp er mulig fordi for pasienten er tilstanden hans vanligvis mest skremmende. Lag en rolig situasjon og fjern interfererende stimuli når det er mulig. Under visse omstendigheter kan det være nyttig å spørre andre personer fra rommet.

Men hvis personen viser aggressiv oppførsel og dermed er en potensiell fare for seg selv eller andre, bør du ikke nøl med å ringe redningstjenesten. Fordi med sterk agitasjon, kan det være nødvendig at pasienten behandles med beroligende midler (benzodiazepiner). I svært alvorlige tilfeller må nødlæren henvise pasienten til en psykiatrisk klinikk for å avverge en personlig eller annen utryddelse.

Men selv om personen beroliger seg og agitasjonen avtar, bør en tilstand av agitasjon alltid avklares av en lege eller en psykoterapeut for å finne ut den underliggende årsaken.

Økt risiko for skade i demens

Det er spesielt vanskelig å håndtere agitasjon hos dementerte personer. Fordi på den ene siden de som er rammet av den begrensede mentale evnen, kan situasjonen vanligvis ikke fange, det er vanskelig å lage en beroligende samtale. På den annen side er det økt risiko for skade og faller for pasienten i en slik hvilestilling, som ofte også skjer om natten.

Behandlingen av agitasjon med beroligende midler gir også økt risiko hos eldre med demens, siden disse legemidlene i tillegg begrenser motor og mentale evner. Som et meningsfylt supplement til stoffet terapi duft smaker og beroligende musikk kan brukes.

Del med venner

Legg igjen din kommentar