blod

Humant blod og blodplasma kan ikke syntetiseres. Sykdommer som trenger blod eller rusmidler fra blod eller blodplasma er derfor avhengige av givere og givere. Det meste av blodet trenger kreftpasienter, etterfulgt av hjerte-, mage- og tarmsykdommer, bare i fjerde plass ulykkesofre.

Slik får blodet vårt sammen

Vårt blod består av 55% blodplasma. Dette er den gjennomsiktige væsken som avgjøres når du forlater blod. Plasma består hovedsakelig av vann. Men også fra ca. 120 proteiner (4, 5%), hvorfra effektive stoffer fremstilles, for eksempel koagulanter for hemofile (blod) og immunoglobuliner (forebyggende) mot livstruende infeksjoner, som hepatitt eller tetanus.

Den inneholder også 45% blodceller:

 • 3% røde blodlegemer (erytrocytter), som transporterer vitalt oksygen fra lungene til alle kroppens celler.
 • 0, 1% hvite blodlegemer (leukocytter): "Kroppspolisen" oppdager og ødelegger patogener.
 • 0, 9% blodplater (blodplater) er hovedsakelig involvert i hemostase. De trenger spesielt personer med blodkreft.

Blod og plasma - 5 Fakta om donasjon og mottak

 1. Blodet varierer etter blodtype, for eksempel Rhesus-faktor og andre faktorer. Det donerte blodet må samsvare med mottakerens.
 2. Fra blod og blodplasma blir mange viktige stoffer og medisiner vunnet (blodprodukter).
 3. Bare sjelden er fullblodsoverført i dag! De fleste mottakere blir målrettet mot komponentene i blodet de trenger. Så en bloddonasjon kan hjelpe mange mennesker.
 4. Ved helblods donasjon doneres omtrent 500 ml blod, som kun er en tiendedel av det totale blodvolumet. Donasjonen tar omtrent 20 minutter. Inkludert eksamen, hvileplass og snack knapt en time.
 5. Du kan bare donere plasma! I en spesiell enhet (plasmafereseenhet) separeres blodcellene fra plasmaet og returneres til kroppen. Alle komponenter i plasmaet erstatter kroppen innen to dager! Det er derfor du kan donere plasma opptil 40 ganger i året. Plasma donasjonen selv tar omtrent 40 minutter.

Blodet har blitt veldig trygt!

Mange bekymrer seg for å bli smittet med aids eller hepatitt, for eksempel når de mottar blod, blodplasma eller blodplasma-legemidler. Heldigvis kan disse fryktene nå fjernes. De siste årene har sikkerhetsforanstaltningene i Tyskland blitt enormt forbedret. For mottakere og givere gjelder de høyeste sikkerhetsstandardene:

 • Donorer blir undersøkt før hver donasjon. I minst tvil, for eksempel etter piercing eller opphold i et malariaområde, må en pause bli gjort.
 • Dispenseren bruker sterile engangssprøyter og kimfrie disposables.
 • Alle bloddonasjonstjenester blir regelmessig overvåket av myndighetene.
 • Hvert enkelt blod- eller plasmaprodukt er testet for HIV, ulike former for hepatitt, syfilis, etc. ved hjelp av state-of-the-art metoder.
 • Fordi noen tidlige infeksjoner ikke kan påvises i blodet, lagres friskt plasma frosset i karantene i et halvt år. Det vil ikke bli brukt før dispenseren er testet.
 • Medisiner fra blodplasma er "virusinaktivert" under produksjon, dvs. et bredt spekter av virus blir ufarlig.

Siden 1998 er Tyskland et av de få landene som har transfusjonsloven. Det sikrer de høyeste sikkerhets- og kvalitetsstandardene. Moderne myndigheter overvåker sikkerheten til blodprodukter. Den tyske medisinske foreningen og arbeidsgruppen for blod er kontinuerlig revidere de vitenskapelige standardene.

Hvilke blodgivere vil vite

1. Kan bloddonasjoner ikke erstattes av donert blod?
Ja, ca 5 til 15%. For dette må behandlingen være forutsigbar i lang tid, og tilstanden til helsen til personen må gjøre det mulig å donere blod. Dette er ofte ikke tilfellet, for eksempel med kreftpasienter.

2. Hvorfor skal jeg donere gratis eller for en liten kompensasjon?
Bloddonasjoner er frivillige. Det bør ikke lokke folk med risiko fordi de trenger penger.

3. doner helblod eller plasma?
Tyskland er stort sett selvforsynt med helblod. Plasma derimot må fortsatt importeres for å kunne produsere spesielle stoffer, for eksempel faktor VIII, immunoglobuliner.

4. Har jeg noen fordeler når jeg donerer?
Ja, absolutt! Første gang du lærer blodtype, for eksempel Rhesus-faktor. Hver gang undersøkes blodtrykk, puls, temperatur og spesielle blodfaktorer. Om nødvendig vil du lære tidlig om en smittsom sykdom og kan reagere raskt.

5. Hvem kan donere hvor ofte?
Blod kan donere menn 6 ganger i året. Kvinner, men bare 4 ganger, da de i tillegg mister jern gjennom menstruasjonsperioden og trenger lengre tid til å gjenoppbygge dette. Plasma kan donere 18 til 65 åringer i opptil 40 ganger i året.

6. Skader det å donere blod eller plasma?
Klart nei, fordi de donerte beløpene er lave og vil bli erstattet raskt - og den lille prikken gjør (vanligvis) ikke vondt!

Visste du at ...

 • at i Tyskland er det nødvendig med 15 000 bloddonasjoner daglig, det er over 4, 5 millioner i året?
 • at 66% av alle mennesker trenger blod, blodplasma eller medisin på et eller annet tidspunkt i deres liv?
 • men at bare 2, 5% av tyskerne donerer blod frivillig og gratis flere ganger i året? Takket være disse to millioner medborgere! Men 30% av tyskerne er i utgangspunktet villige til å donere.
Del med venner

Legg igjen din kommentar