Diabetes hos djur - Diabetes påverkar också fyrbenta vänner

Med ålder riskerar hundar och katter att utveckla diabetes mellitus (diabetes mellitus). Förutom fetma kan ett antal olika faktorer utlösa den livshotande sjukdomen.

Viktigt är den tidiga upptäckten

Hundar blir vanligtvis sjuk i medelåldern mellan sju och nio år, med tikar som utvecklar diabetes mellitus mycket oftare än män. Hos katter blir både manliga och kvinnliga djur lika sjukliga. Kastrerade, överviktiga hängare har dock ökad risk.

Om ditt husdjur dricker mer och oftare behöver göra "rivulets" kan det vara det första tecknet på diabetes. Om ingenting är gjort uppstår obotlig skada på interna organ, vilket kan leda till döden i fortsättningen. Även om det inte finns något botemedel hittills kan diabetes behandlas bra. Låten måste dock erkännas tidigt.

Vad är diabetes mellitus?

Termen diabetes mellitus avser en störning i ämnesomsättningen. Det utlöses av brist på hormoninsulin. Insulin produceras i bukspottkörteln och säkerställer att sockret extraherat från kosten, glukosen, passerar från blodomloppet in i kroppens celler. Där behövs han som energileverantör.

Om djuret saknar insulin kan kroppen inte längre använda sockret som absorberas med mat. Glukos kvarstår i blodet och blodsockernivån fortsätter att stiga. Insulinbrist hos de flesta diabetiska hundar beror på förstöring av de insulinproducerande cellerna.

Orsakerna är ansvariga för ärftlig predisposition, infektioner eller tumörer i bukspottkörteln. I katter är diabetes utlöst av många faktorer: brist på träning, felaktig kost och framför allt fetma spelar en viktig roll.

Dela med vänner

Lämna din kommentar