Utvikling av babyen i de første tre månedene av livet

En baby er født. For foreldrene begynner nå en ny fase av livet, noe som gir mye glede og samtidig er forbundet med mange anstrengelser. Spesielt med det første barnet er mange foreldre veldig usikre om de gjør alt riktig, og hvis barnet utvikler seg normalt. Et viktig ledd i den sunne veksten og velstanden til babyen er vekten. I gjennomsnitt veier babyer mellom 2800 og 4.200 gram etter fødselen. Mange foreldre er redd når barnet deres mister vekten i de første to til tre ukene i livet, i stedet for å gå ned i vekt. Dette er imidlertid ikke en årsak til alarm, men helt normal. Ti til 15 prosent av fødselsvekten er tapt for nyfødte i denne perioden fordi de utelukker væske gjennom urin og avføring, men spiser fortsatt relativt lite mat. I livmoren har barnet nok energireserver til å takle denne "sultfasen".

Spedbarn vokser og lærer hver dag

Senest etter tre uker bør fødselsvekten nås igjen. Så går det raskt opp med vekten: I de første tre månedene av livet fordobles det - den typiske babybacon er opprettet. Etter fødselen er kroppsfettprosent bare 10 prosent, etter fire måneder er det allerede 40 prosent. Disse fettbutikker er viktige fordi babyer spiser på den, for eksempel når de første smittsomme sykdommene oppstår.

Den første måneden: sov og reflekser

I den første måneden av livet er det nyfødte hovedsakelig opptatt av å bli vant til liv utenfor livmor. Det kan ikke sove godt, fordi det må vente seg til søvnvaktrytmen. I gjennomsnitt sover babyer fortsatt 20 timer i døgnet for den første måneden. Denne lange søvntid er en selvbeskyttelse for dem, så de blir ikke overveldet av de mange nye påvirkningene.

I de våkne stadiene er nyfødte allerede utrolig aktive. De har en rekke reflekser fra fødselen, noe som gjør det lettere for dem å bosette seg i det nye miljøet. Noen av disse refleksene, som søket eller omkretsen, forsvinner etter noen måneder fordi de blir ubetydelige.

Mange av de ufrivillige refleksbevegelsene blir senere bevisst kontrollert av de små selv. Leker er ikke nødvendig i dette stadiet av livet - babyens favoritt "leketøy" er ansiktet til foreldrene sine. De nye sensoriske inntrykkene, det vil si farger, lyder, stemmer og lukter, stimulerer nok til de små jordboerne.

Den andre og tredje måneden: smil og første leketøy

I den andre og tredje måneden av livet sover bare spedbarn om 15 timer om dagen. De første tegnene på en dag-nattrytme er tydelige, men faser av å sovne tar vanligvis ikke lengre enn fem timer. Gråt er den viktigste måten for babyer å kommunisere. Vanligvis finner foreldrene relativt raskt hva forskjellige behov babyer vil uttrykke med sitt gråt. På et tidspunkt i disse første månedene vil babyen smile for foreldrene for første gang. I noen sekunder kan det løfte hodet når det ligger på magen. I denne posisjonen er det også avhengig av knær og kryp.

I den andre måneden av livet, er hendene vanligvis stengt for knyttneve og babyen klemmer alt du gir ham. Han sliter, spiller med fingrene og begynner å oppdage hans føtter. Foreldrene kan nå også lese av deres behov og stemninger godt i ansiktet av sine avkom. I den tredje måneden av livet blir babyens holdning mer avslappet. Hendene åpnes nå oftere, og armer og ben strekkes ut. Nå har de små gøy med sin første leketøy. Rattles, teething ringer eller myke, vaskbare (terry) dyr er egnet for dette.

Konklusjon

Barnets første tre måneders levetid er dermed en tid hvor foreldrene kjenner seg til sine avkom og på den annen side blir babyene vant til liv utenfor livmor.

Del med venner

Legg igjen din kommentar