Kosthold for hypothyroidisme

Det er en sammenheng mellom hypothyroidisme og ernæring. Best kjent er at en jodmangel kan forårsake en hypofunksjon av skjoldbruskkjertelen. Men for andre årsaker, så vel som for forebygging, kan riktig ernæring positivt påvirke skjoldbruskkjertelen.

Jodmangel som utløser for hypothyroidisme

Skjoldbruskkjertelen produserer to hormoner: tyroxin (T4) og triiodotyronin (T3). Gjennom disse budbrettene styrer den energimetabolismen, inkludert varmebalansen, vektøkningen eller reduksjonen og hjertefrekvens og benmetabolisme og vekst hos barn.

For produksjon av T4 og T3 krever skjoldbrusk jod, et sporelement. Sporelementer leveres til kroppen med maten i små mengder.

endemisk struma

Hvis skjoldbruskkjertelen mangler jod, kan det ikke produsere tilstrekkelige mengder hormoner og hypofysjon (hypothyroidisme) kan være resultatet i det lange løp. For å kompensere for dette, forsterker skjoldbruskkjertelen vev og en goiter (goiter) oppstår. Man snakker om en Jodermangelstruma.

Samlet sett er jodmangel-goiter imidlertid sjelden i disse dager. Flere vanlige årsaker til hypothyroidisme inkluderer betennelse og autoimmune sykdommer, samt hypofunksjon etter skjoldbruskoperasjon eller stråling.

Når skal iod tilsettes separat?

Hvis det er påvist jodmangel, bør det tas hensyn til å sikre tilstrekkelig inntak av jod hvis skjoldbruskkjertelen er underaktiv. Anbefalt daglig inntak er 100-140 μg for barn og 180-200 μg for ungdom og voksne.

Et spesielt tilfelle er graviditet, der det er et økt behov (230-260 μg). For dette formål er det jodtabletter, som skal tas i samråd med en lege.

Vokt dere for jod i Hashimotos sykdom

Jod bør imidlertid ikke legges separat til noen form for hypofunksjon. I den såkalte Hashimoto-sykdommen kan en autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen, som kan manifestere seg som både overaktiv og hypofunksjon, for mye jod kan forverre tilstanden.

For disse pasientene er det spesielle kosttilskudd. Det bør i alle fall bli diskutert med en lege om riktig ernæring.

Selen for en sunn skjoldbrusk

Et annet sporelement som er viktig for skjoldbruskfunksjonen er selen. Manglende selen, blant annet, skjoldbruskhormonetriiodothyronin (T3) kan ikke aktiveres.

Selen har også en positiv, antiinflammatorisk effekt på Hashimotos sykdom og er foreskrevet i form av tabletter for denne sykdommen.

Beskjæringsfremmende matvarer

Det finnes også matvarer som kan fremme dannelsen av en goiter. Disse "goitrogenic" matene påvirker jodmetabolismen og dermed skjoldbruskhormonproduksjonen. Disse inkluderer kål, sennep, reddiker, pepperrot og bitter mandler.

Hvis du lider av en forstørret skjoldbruskkjertel eller allerede tar skjoldbruskhormonetabletter, bør du ikke ta disse matene enten rå eller i store mengder.

Ernæringstips for forebygging av skjoldbruskdysfunksjon

Generelt bør man alltid være oppmerksom på et balansert kosthold. Viktig for dannelsen av skjoldbruskhormoner er sporelementene jod og selen.

Matvarer med høy ijod er hovedsakelig havfisk som hyse, rødspette, sei og torsk. Sjømat, sjøalger, brokkoli og cashewnøtter inneholder også store mengder sporelement. En ideell tallerken er for eksempel sushi.

Selen finnes i større mengder i svinekjøtt, fisk, nøtter og inntak (lever og nyre). Ifølge det tyske ernæringsforeningen anbefales det daglig inntak på 60-70 μg.

Del med venner

Legg igjen din kommentar