cancer la ficat

În cazul cancerului de ficat (cancer de celule hepatice) provine din celulele hepatice originale sănătoase, maligne. Majoritatea simptomelor care indică un astfel de cancer, până la întârzierea bolii. Primele semne pot fi oboseala, pierderea apetitului si pierderea in greutate. Datorită simptomelor nespecifice, cancerul hepatic este adesea diagnosticat într-o etapă târzie, ceea ce reduce semnificativ șansa de recuperare. Cu toate acestea, tratamentul adecvat poate extinde speranța de viață a multor pacienți.

Frecvența cancerului hepatic

În timp ce cancerul hepatic este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în Africa și Asia de Sud-Est, boala este relativ rară în Germania și în alte țări industrializate occidentale, deși cu o tendință crescătoare. În Germania, aproximativ 6.000 de persoane primesc cancer de ficat în fiecare an. Barbatii sunt mai afectati de boala decat femeile.

În general, se face o distincție în cancerul de ficat între cancerul hepatic primar și secundar. Cancerul hepatic primar se referă la cancerul care sa dezvoltat din celulele hepatice. În ficat, pe de altă parte, dacă se formează tumori în alte organe - așa-numitele metastaze - se numește cancer de ficat secundar. Cancerul secundar la ficat este mult mai frecvent în Germania decât cancerul hepatic primar.

În cancerul hepatic primar, trebuie făcută o distincție între carcinomul hepatocelular, cunoscut și sub numele de carcinomul hepatocelular și carcinomul ductului bilă (carcinomul cholangiocelular). Ambele carcinoame diferă semnificativ în cauzele, simptomele și terapia lor. Când se face referire la cancerul hepatic în acest articol, se referă la carcinomul hepatocelular.

Cauzele cancerului hepatic

Riscul de a dezvolta cancer de ficat este crescut de anumite boli. De exemplu, ciroza hepatică favorizează dezvoltarea cancerului hepatic. Ciroza hepatică, în care ficatul este deteriorat ireversibil, se dezvoltă în stadiile terminale ale diferitelor boli hepatice. Aproximativ 80% dintre pacienții cu cancer hepatic suferă de ciroză.

Cauzele sunt, de obicei, o boală cronică a virusului hepatitei B sau C și abuzul de alcool. Deoarece alcoolul din organism este defalcat de ficat, consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni grave organului. În cazul infecțiilor cu hepatită, durata bolii determină în principal amploarea leziunilor. Persoanele care suferă de ciroză hepatică ar trebui să le examineze în mod regulat pentru a detecta eventualul cancer la ficat într-un stadiu incipient.

Cu toate acestea, ciroza hepatică nu este singura cauză a cancerului hepatic, deoarece este în mare parte independentă de ciroza hepatică în zonele în care cancerul hepatic este predominant. Alte cauze posibile ale cancerului la ficat includ:

  • Boala de stocare a fierului (hemocromatoza)
  • Expunerea la substanțe chimice așa cum se găsesc în solvenți și pesticide
  • Diabet zaharat
  • Luând hormoni sexuali cum ar fi steroizi anabolizanți
  • Aportul toxinelor de mucegai prin alimente (aflatoxine)

Simptomele cancerului hepatic

În cazul cancerului de ficat, simptomele devin adesea aparente numai atunci când boala este relativ avansată. În stadiul avansat, prognosticul este, de obicei, destul de nefavorabil. Pentru a spori șansele de recuperare, trebuie să vă adresați direct medicului imediat ce simțiți simptome care ar putea indica cancer la ficat.

Primele semne ale unei astfel de boli sunt, de obicei, nespecifice, incluzând oboseala, pierderea apetitului, greață și o durere sub presiune în abdomenul superior. În cavitatea abdominală, poate apărea o acumulare de apă (ascite). În plus, apare adesea o deteriorare a stării generale.

De asemenea, cancerul hepatic poate duce la simptome cum ar fi îngălbenirea ochilor și a pielii (icter), o pierdere marcată și nedorită de greutate și umflare sub arcul costal corect. Într-un astfel de caz, medicul ar trebui să fie consultat în orice caz și cauza plângerilor clarificată.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul