Lupus erythematosus - diagnose

Da symptomerne på systemisk lupus erythematosus (SLE) kan være så forskelligartede, er det ofte ikke let at diagnosticere lupus. Det er ikke ualmindeligt, at mennesker, der er ramt af lupus, behandles i lang tid af familielægen eller endda reumatologer på grund af fælles problemer før diagnosen lupus er lavet. I diagnosen lupus overvejes forskellige parametre. Der er en række hjælpemidler til diagnosen lupus diagnose og sygdomsforløbet.

Lupus: diagnose takket være ACR kriterier

The American Collage of Rheumatology (ACR) har i mange år oprettet et katalog af kriterier for at hjælpe med at diagnosticere lupus. Dette omfatter elleve kriterier - typiske lupus symptomer og symptomer såsom hudændringer og leddsmerter, herunder laboratoriefund som blodforandringer (reduceret antal røde eller hvide blodlegemer eller blodplader), visse autoantistoffer i blodet (mod DNA, ribonukleoproteiner, phospholipider) og i Mikroskopi (antinucleære antistoffer = ANA). Hvis fire af de elleve kriterier er til stede, er diagnosen SLE sandsynlig (80-90%).

Lupus diagnose ved hjælp af SLE indekser

Ud over det meget anvendte ACR katalog er der forskellige andre kriterielister, der kan bruges til at diagnosticere og vurdere sygdommen med hensyn til dens sværhedsgrad. Dette er igen nødvendigt for at optimere lupus-terapien. Disse indekser evaluerer også klager, undersøgelsesresultater og laboratorieværdier, nogle gange endda adskilt i henhold til organsystemer.

Alle har fordele og ulemper. Nogle betragter ikke forværringen af ​​allerede eksisterende symptomer, andre ikke-subjektive klager som træthed, andre skelner ikke mellem milde symptomer og orgelændringer. Nogle er mere egnede end andre til at vurdere sygdommen hos børn. Her er de vigtigste lupusindekser:

  • Systemisk lupusaktivitetsmåling (SLAM): skala med tre grader af sværhedsgrad
  • British siles Lupus assessment group (BILAG): skala med fire grader af sværhedsgrad
  • Systemisk lupus erythematosus sygdom aktivitet indeks (SLEDAI)
  • SLE "skade indeks"
  • European Consensus Lupus Activity Measurement (ECLAN)
Del med venner

Forlad din kommentar