Mango - tropische vitaminebom

Terwijl mango's een exotische zeldzaamheid waren, zijn zoete tropische vruchten het hele jaar door in elke supermarkt te vinden. Met hun heldere kleuren en sappige pulp verrijken mango's niet alleen smoothies en desserts, maar worden ze ook gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld in mangochutney of als ingrediënt in een Thaise curry. Maar de gezondheidswaarde van mango is ook indrukwekkend: mango's zijn rijk aan bèta-caroteen en andere belangrijke vitamines. In uw land van herkomst, India, worden veel vruchten toegeschreven aan de vruchten.

Calorieën en voedingswaarde van mango

Een rijpe mango smaakt heerlijk zoet - dus het is nauwelijks verrassend dat de pulp ervan relatief veel suikers bevat. Om deze reden zijn de tropische vruchten niet geschikt voor gewichtsverlies. Als het gaat om calorieën, produceren 100 gram fruitpulp iets minder dan 60 kilocalorieën (kcal).

Bovendien hebben 100 gram verse mango de volgende voedingswaarde:

 • 0, 4 gram vet
 • 0, 6 gram eiwit
 • 12.8 gram koolhydraten (inclusief 12, 5 gram suiker)
 • 1, 7 gram vezels

Mango's bestaan ​​voor meer dan 80 procent uit water. Gedroogde mango kreeg geen water, de overige ingrediënten zijn dus hoger geconcentreerd. Daarom heeft gedroogde mango trots 290 kilocalorieën en 62 gram koolhydraten per 100 gram - waarvan 60 gram suiker.

Mango - rijk aan gezonde ingrediënten

Ondanks hun hoge suikergehalte zijn mango's erg gezond. Hun hoge gezondheidswaarde zijn ze vooral te danken aan hun gehalte aan vitamines. Omdat mango's vol zitten met vitamine C, vitamine E en B-vitamines, bijvoorbeeld vitamine B1 en foliumzuur. Deze vitamines zijn onder andere waardevol voor het immuunsysteem en helpen de cellen te beschermen tegen de negatieve effecten van stress.

Mango's zijn echter vooral rijk aan beta-caroteen, de voorloper van vitamine A. Deze vitamine speelt niet alleen een belangrijke rol bij de celvernieuwing van de huid en de afweer van het lichaam, maar is ook nodig voor het visuele proces - dus een tekort aan vitamine A kan Leid tot nachtblindheid. Met drie gram bèta-caroteen per 100 gram pulp behoren mango's tot de rijkste carotenen in fruit.

Naast vitamines, bieden mango's ook belangrijke mineralen, zoals kalium, magnesium en calcium.

Gezondheidseffect van mango

Mango's zijn een populair ingrediënt in babyvoeding vanwege hun lage zuurgraad. Bovendien zijn ze zeer goed verteerbaar en kunnen ze zelfs een licht laxerend en drainerend effect hebben. Bovendien moeten ze de stofwisseling stimuleren, een eetluststimulerend effect hebben en infecties en verkoudheid voorkomen. Er wordt ook gezegd dat mango's een positief effect hebben op hart en hersenen.

Maar niet alleen de vruchten, maar ook de componenten van de mangobomen worden in India een helende werking toegeschreven:

 • Vanwege hun tannines worden de bloemen onder meer gebruikt voor de behandeling van diarree en blaasontstekingen.
 • Dankzij de actieve ingrediënt mangiferin wordt de schors gebruikt voor de behandeling van reuma en difterie. In gemalen vorm wordt het gebruikt om de maag te versterken, als een remedie tegen kiespijn en zelfs om interne bloedingen te stoppen.
 • Het gorgelen met een brouwsel van bladeren en twijgen van de boom om de tanden en het tandvlees te behouden.
 • Van buitenaf toegepast, wordt gezegd dat het boomsap van mango huidschimmelaandoeningen verlicht.

Pas op voor allergieën

Pas op voor een allergie voor cashewnoten of pistachenoten: mango's zijn botanisch verwant aan de twee steenvruchten omdat ze tot dezelfde plantenfamilie behoren.

Het kan ook komen met de consumptie van mango tot een kruisallergie met berkenpollen of bijvoet. De schaal speelt hier een rol, omdat deze de meeste allergenen bevat.

Tips voor het kopen van mango

Omdat het seizoen van mango's varieert naar land van herkomst, zijn mango's meestal het hele jaar door verkrijgbaar. Er zijn veel verschillende soorten mango, die verschillen in vorm, kleur, grootte en in de structuur van de pulp en smaak. Om deze reden zegt de kleur van de schaal ook niets over de rijpheid van de vrucht.

Toch is het gemakkelijk om te zien of een mango rijp is: zelfs kort voor de volwassenheid geven mango's een typische zoetige geur af en wijken lichtjes af wanneer ze zachtjes worden ingedrukt. Als een mango helemaal rijp is, verschijnen er kleine zwarte stippen op de kom.

Bij het winkelen kan het de moeite waard zijn om meer geld uit te geven, want goede kwaliteit heeft zijn prijs met mango's. Hoewel de vruchten bij sommige discounters vezelachtig zijn en nogal flauw smaken, vinden delicatessenwinkeliers vaak hoogwaardige "vluchtmango's" die door de lucht worden geïmporteerd en daardoor langer op de boom kunnen rijpen.

Houdbaarheid en opslag van mango's

Een rijpe mango moet binnen twee dagen worden geconsumeerd voordat hij te zacht wordt en begint te gisten. Als u mango's in voorraad wilt kopen, moet u daarom toevlucht nemen tot harde, onrijpe vruchten. Deze kunnen thuis bij kamertemperatuur rijpen.

Als je het rijpingsproces wilt versnellen, kun je het fruit verpakken in een krant of naast een appel leggen. Een opslag in de koelkast verlengt de houdbaarheid van de mango niet, maar schaadt de vrucht: bij temperaturen onder 8 ° C verliest de pulp zijn smaak.

Verwerking: schil en snijd de mango

Hoewel je in sommige varianten de schaal van een mango kunt eten - in hun land van herkomst is dit vaak gebruikelijk - maar het proeft gewoon niet veel mensen. Als je van de sappige pulp wilt genieten, moet je eerst de mango uit de schaal halen en de vastzittende steen verwijderen.

Hiervoor schilt u de mango na het beste afwassen met een dunschiller en snijdt u deze in de lengte door twee parallelle sneden aan elke kant van de kern. Vervolgens snijd je het vlees van het middenstuk van de kern en verbrijzelde de stukken - afhankelijk van het recept - in repen of blokjes.

Als de vrucht een beetje volwassener is, kun je gewoon de ongeschilde mango snijden zoals hierboven beschreven en dan een lepel eruit scheppen of een "mango-egel" toveren. Schraap hiervoor het vlees in de twee grote stukken kruisgewijs tot vlak voor de schaal en maak een rasterpatroon. Als je de mango-helft omkeert, zijn de mango-stukjes gemakkelijk te eten.

Gebruik van mango's - niet alleen in de keuken

Mango's worden op vele manieren in de keuken gebruikt. De vrucht is bijvoorbeeld geschikt voor de volgende toepassingen:

 • in hartige gerechten (vooral in de Indiase keuken), zoals tandoorikip, kokoskerrie of als mangochutney aan gegrild vlees
 • in salade, bijvoorbeeld met raket of cichorei
 • in zoete desserts zoals sorbet, ijs, fruitsalade of cake
 • bewaard als jam of compote
 • gedroogd als snack of in ontbijtgranen
 • in dranken, bijvoorbeeld als sap of nectar, in cocktails, shakes, lassi of smoothies

De pulp is niet alles wat een mango te bieden heeft. Uit de zaden van de gedroogde vruchten wordt mangoboomolie of mangokerneboter verkregen. Deze plantaardige olie is vergelijkbaar met cacaoboter, bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van chocolade of margarine.

De olie is echter niet alleen geschikt om te eten: vanwege het hydraterende en regenererende effect wordt mango-zaadolie ook gebruikt in cosmetica zoals shampoo, lippenbalsem, zeep of crèmes. Het wordt ook gebruikt in medicinale zalven en crèmes.

Profiel van de mango

Oorspronkelijk komt de mango uit India, waar je terugkijkt op een lange geschiedenis van de mangoteelt. Tot op heden is India het belangrijkste exportland van steenvruchten. Maar ook in veel andere landen wordt de mango die bekend staat als "jelly" geteeld, bijvoorbeeld in Thailand of Spanje.

In dit land zijn slechts enkele van de ongeveer 1.000 soorten mango's die bekend zijn in hun thuisland beschikbaar. Afhankelijk van de variëteit is de mango rond, ovaal, hartvormig of niervormig. Hun stevige schaal kan geel, groen of rood zijn - het vlees is vaak geel of oranje. Afhankelijk van de variëteit en de mate van rijpheid, is het vlees stevig of zacht, vezelig of vrij van vezels. Het is meestal zoet en sappig, en soms licht zuur - sommige mensen herinneren zich de smaak van perzik.

Binnenin de mango is een ondiepe, meestal stevige kern, die in oudere variëteiten is omgeven door een oneetbare vezelige omhulling. Bij nieuwere rassen is deze schaal vaak verdwenen. Met een beetje vaardigheid kunnen hobbyduinders uit de kern van de mango zelfs een mangoboom voortplanten - zelfs als het onwaarschijnlijk is dat ze mango-vruchten meenemen in het lokale klimaat.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter