Paleo Diet: Nöda som i stenåldern

Paleo diet - det är namnet på en viktminskningstrend från Hollywood. Vad står bakom det? I Paleo-kosten, som även kallas stenåldern, är endast sådana livsmedel tillåtna, vilka redan var tillgängliga för våra förfäder i stenåldern. Således, under kosten, särskilt mycket frukt, grönsaker och kött på bordet. Vi presenterar Paleo-kosten med läckra recept till frukost, lunch och middag. Vi avslöjar också de goda skälen till, men också mot Paleo-kosten.

Grunderna i stenåldern

Paleodieten baseras på antagandet att vårt genetiska material inte har förändrats sedan stenåldern. Det är därför - advokaten argumenterar - Steinzeiternährung är den enda korrekta formen av näring. Trots allt har våra gener anpassat sig till denna diet i miljontals år.

Påstås att den kolhydratfattiga dietten i stenåldern borde ha bidragit till att Homo sapiens skulle kunna utvecklas till ett modernt människa. Idag ser Stone Age Nutrition-förespråkare en chans att förhindra livsstilssjukdomar som fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Så fungerar Paleo Diet

Paleodieten ger bara mat till bordet som redan var tillgängligt för våra förfäder - innan de bosatte sig. Därför bör mejeriprodukter och spannmålsprodukter undvikas så mycket som möjligt under kosten. Även industriprodukter som färdiga måltider, socker eller alkohol är tabu.

Istället ligger fokus på färska livsmedel som frukt, grönsaker, ägg, nötter, svamp och örter. Även fisk och skaldjur är tillåtna. Den viktigaste rollen i kosten är dock köttkonsumtionen, som sägs ha varit betydligt högre hos våra förfäder än den är idag.

Tips: Om du vill kan du också komplettera Stone Age-kosten med insekter, maskar och larver. Dessa i västvärlden men ganska vana vid mat är inte obligatoriska.

Stone Age Nutrition: Tasty recept

Här är tre recept för att testa Paleo-kosten för en dag.

Frukost: Till frukost finns champinjoner med äggröra: Skiv 300 gram brun svamp och hugga en lök. Smaka löken kort i en panna och lägg sedan till svamparna i grytan. Förbered sedan ägget från två ägg.

Lunch: Skivat kött till lunch: Skär 200 gram nötköttbiff i smala remsor och stek köttet. Kvarton tio körsbärstomater och skär två fjäderlök i fina ringar. Lägg till vårlökarna på nötköttet och stek laxen i en kort stund. Tillsätt sedan tomaterna och rör om igen.

Middag: För middag är det en krispig kyckling sallad: För salladen, skära 120 gram kyckling i små bitar och sauté. Bra för salladen, till exempel, är resterna av en halv kyckling.

Skär också 300 gram rädisa, 200 gram tomater, 100 gram morötter och 100 gram kohlrabi i fina bitar. Blanda sedan lite olivolja, salt, peppar och örter av säsongen med en dressing och passera över salaten.

Strängt taget bör olivolja inte användas för att steka eller blanda dressingen i Paleo-kosten. Istället för oljan kan du sedan ta till vatten.

Kritik: Argumenter för Paleodieten

  • Grunderna för Paleodieten är hälsosam mat som frukt, grönsaker, svamp och nötter. Det är också positivt att säsongsbetonade livsmedel föredras.
  • Ohälsosamma livsmedel som godis, alkohol eller snabbmat är helt förbjudna - trots allt var sådana industriprodukter inte tillgängliga för våra förfäder.
  • Paleodieten är lätt att genomföra eftersom det inte finns några kvantitetsbegränsningar. Också irriterande kaloriräkning är inte nödvändigt.
  • Om man anser erfarenhetsrapporter, med strikt efterlevnad av Steinzeiternährung sätter sig speciellt under de första veckorna en snabb viktminskning.

Under tiden finns det några studier som intygar att Paleo-kosten har en positiv inverkan på vår kropp. Enligt en studie publicerad i Journal of Diabetes Science and Technology, kan Stone Age nutrition positivt påverka våra blodsockernivåer och minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Enligt en studie som publicerades i Journal of Nutrition and Metabolism, ska Stone Age-kosten ge en särskilt god mättnad och effektivt förhindra övervikt.

Kritik: Argumenter mot Paleodieten

  • Påståendet att våra gener inte har förändrats sedan stenåldern är ohållbar. Det bör också noteras att våra levande vanor är annorlunda idag än de då var. Därför behöver vi en annan dietblandning än våra förfäder.
  • Uttalandena om kosten i stenåldern och deras hälsofördelar är bara hypoteser. Vetenskaplig bevisning är inte tillgänglig.
  • Stenåldern förekommer inte - snarare var de tidigare matvanorna relativt olika beroende på livsmiljö och livsmedelsförsörjning. Sålunda är bland experter särskilt kontroversiella om köttförbrukningen i stenåldern faktiskt var så hög som föreskriven av kosten.
  • Den fullständiga övergivningen av mjölk och spannmålsprodukter är också kritisk. Således är Stone Age-kosten betydligt färre kolhydrater, men tillsatt mer fetter och proteiner än vad som vanligtvis rekommenderas. Emellertid är proteinintaget redan förhöjt hos många tyskar. Nutritionists råder därför mot att öka det. Eftersom intaget av för mycket animaliskt protein kan påverka vår hälsa negativt.
Dela med vänner

Lämna din kommentar