Præmenstruelt syndrom

Tegn på præmenstruelt syndrom (PMS) kan variere fra nød til nød, fra energisk til træt og ukoncentreret - de månedlige op- og nedture af hormoner får mange kvinder til at svinge i fysisk og mentalt velvære. Dage før dagene er ikke bedst for mange kvinder.

PMS: Hvad er præmenstruelt syndrom?

Det præmenstruelle syndrom er et hele kompleks af klager - både fysisk og følelsesmæssigt - og fører til en betydelig reduktion i livskvaliteten hos mange kvinder. Klagerne forekommer altid i anden halvdel af cyklen, den såkaldte luteal fase. De begynder 10-14 dage før menstruationens begyndelse, forværres indtil begyndelsen af ​​perioden og forsvinder derefter på den første eller anden dag i menstruationsperioden.

PMS: symptomer og tegn

PMS indeholder en rækkevidde på mere end 150 symptomer, der kan forekomme i varierende grader og intensiteter. De er opdelt i mentale og fysiske symptomer. Disse PMS symptomer manifesteres i klager som:

 • Irritabilitet, humørsvingninger
 • depressive stemninger, angst
 • Sove- og koncentrationsforstyrrelser
 • Vandretention (i ankler og øjenlåg)
 • Spændinger i brysterne
 • hovedpine
 • Mad cravings
 • Mavesmerter, oppustethed, flatulens
 • acne

Nogle kvinder er plaget af kun et eller to PMS symptomer, andre med et dusin PMS symptomer. Afhængigt af sværhedsgraden af ​​PMS-symptomerne kan der på nuværende tidspunkt være tilbagevendende konflikter i partnerskab, familie og arbejde. Heldigvis standser symptomerne ved starten af ​​menstruationsperioden.

Årsager til præmenstruelt syndrom

Indtil i dag kunne årsagerne til PMS ikke afklares. Med forskellige symptomer er det imidlertid usandsynligt, at kun en enkelt udløser kommer i tvivl. Som muligt diskuteres udløsere:

 • Hormonale ubalancer, såsom øget østrogen / progestinkvoter eller blodprolactinniveauer (der forekommer naturligt nogle få dage før menstruationstiden).
 • Gynækologiske sygdomme som myomer eller endometriose.
 • Psykologiske faktorer som depression, søvnforstyrrelser, stress, traumatiske oplevelser.
 • Dietten spiller også en rolle: for meget koffein, for meget alkohol, for meget nikotin og for meget sukkerindtag kan fremme præmenstruelt syndrom såvel som lav fysisk kondition.

PMS: behandling af syndromet

Generelt kan PMS allerede styres af en afbalanceret kost med indtagelse af umættede fedtsyrer, ingen koffein, chokolade, nikotin og alkohol og øget fysisk aktivitet (tilstrækkelig motion). Som kosttilskud er magnesium, vitamin B6 (i doser op til 100 mg dagligt) og zink blevet bevist.

For at forbedre de ofte meget ubehagelige psykologiske symptomer på PMS kan yderligere afslapningstiltag som yoga eller autogen træning gøre det lettere for de berørte at have "kritiske dage før dagene".

En tør ekstrakt af chasteberry er et effektivt og godt tolereret alternativ hos kvinder med præmenstruelt syndrom. Det kaste træ (Agnus castus) skyldes en gestagenlignende effekt, hvilket fører til en harmonisering af hormonbalancen. Specielt klager som nervøsitet, irritabilitet, vandretention eller tæthed af brysterne reagerer godt på kaste træ. Agnus castus anvendes hovedsagelig i urteform og findes i talrige kombinationspræparater, der kan forbedre symptomerne betydeligt.

PMDS: PMS i den sværeste form

Men mere end 5 procent af kvinderne har så alvorlige klager, at livskvaliteten er meget begrænset, og de har brug for medicinsk behandling. De lider af præmenstruel dysforisk lidelse (PMDS), den mest alvorlige form for PMS. Afhængig af sygdommens sværhedsgrad anvendes forskellige lægemidler som medicinsk terapi, for eksempel psykotrope lægemidler, diuretika, smertestillende midler, men også kaste træ. Hvis der opstår massive psykiske problemer, kan yderligere psykologisk pleje være nyttig.

Del med venner

Forlad din kommentar