Chokolade: Sund eller usund?

Chokolade fås i en række forskellige varianter. Men om hvid, mørk eller mælkchokolade - en ting er fælles for alle sorter: Chokolade er ikke ligefrem sund, fordi den indeholder meget fedt og sukker og derfor også mange kalorier. Kakaopulver indeholder dog også visse stoffer, der kan have en positiv effekt på blodtrykket og vores hjertes sundhed. Denne effekt er især stor, når man snakker om mørk chokolade, da den indeholder en ekstremt høj mængde kakaopulver.

Chokolade: kalorier og ingredienser

Chokolade er rig på fedt og sukker og derfor alt andet end sund. Afhængigt af om det er hvidt, mælkchokolade eller mørk chokolade, kan ingredienserne variere lidt. Alle sorter har imidlertid til fælles, at de indeholder relativt mange kalorier. I gennemsnit bringer det en bar på 500 til 550 kalorier. Dette dækker allerede en fjerdedel af dagligdags kaloriebehov hos en voksen.

  • Hvid chokolade er den usunde af de tre sorter. Den har de højeste kalorier i gennemsnit og indeholder de mest sukkerarter: 100 gram indeholder ca. 63 gram sukker og 30 gram fedt.
  • Mælkchokolade har lignende kalorier, men med 57 gram indeholder den lidt mindre sukker. Deres fedtindhold svarer til 29, 5 gram.
  • Mørk chokolade er det sundeste valg ved sammenligning: ved lige under 500 kalorier indeholder den omkring 50 kalorier mindre end de to andre sorter. Derudover indeholder den 'kun' 44 gram sukker, men 36 gram fedt.

Gør chokolade dig glad?

I chokolade er forskellige stoffer, der tilskrives en stemningsfremmende effekt. For eksempel indeholder kakaopulver theobromin, som som koffein stimulerer blodcirkulationen og er også stemningsfremmende. Phenylethylamin, cannabinoidanandamidet og serotoninprecursortryptophan har også en stemningsfremmende effekt.

Men den stemningsfremmende effekt, der siges at søde behandler, men kan ikke forklares fuldt ud af de nævnte ingredienser. Men den effekt de har er for lav. Psykiske faktorer gør også sikkert chokolade lykkeligt. Fordi når de indtages, aktiveres vores belønningssystem, og neurotransmitterne dopamin og endorphiner frigives.

Positiv effekt på sundheden

Forbrug af chokolade - især mørk chokolade - kan medføre, at niveauet af hjertebeskyttende antioxidanter stiger kraftigt i nogen tid. Fordi kakaopulver indeholder visse flavonoider (epicatechin), som har en positiv effekt på hjerte og blodtryk. De sikrer, at skibene bliver mere elastiske og dermed blodtrykket falder.

Enhver, der regelmæssigt bruger små mængder mørk chokolade, bør foruden blodtrykket også kunne reducere risikoen for slagtilfælde eller hjerteanfald. Men flavonoider findes også i andre fødevarer som æbler. Den positive effekt på blodtrykket er derfor ingen grund til at feste uhindret chokolade.

Del med venner

Forlad din kommentar