Vaskulitis - betændte skibe

Blodkarrene løber gennem hele kroppen - fra den store aorta, gennem de små kapillærer i vævet, til blodårene, der bærer blodet tilbage til hjertet. Det er nemt at forestille sig, at vaskulære forandringer kan føre til forskellige lidelser i forskellige organer.

Hvad er vaskulitis?

Vasculitis (plural: vaskulitis) er et udtryk, der indeholder mange helt forskellige, heldigvis sjældne sygdomme, der har én ting til fælles: Det kommer til inflammatoriske ændringer i blodkarrene.

Næsten alle vaskulitider hører til de autoimmune sygdomme, så de udløses af forkerte immunsystem reaktioner mod kroppens eget væv og også omtalt som immunvaskulitis. Sjældent kan betændelsen også skyldes en infektion i karrene, for eksempel af bakterier eller svampe.

Hvilke former for vaskulitis er der?

I princippet skelner fagfolk inden for området primære former, der direkte påvirker karrene, og sekundære former, hvori karrene er involveret i andre sygdomme (for eksempel collagenose, aids) eller reagerer på visse lægemidler. Da symptomerne hovedsageligt afhænger af hvilke blodkar (og i hvilket omfang) er påvirket, er de primære former blevet fordelt i overensstemmelse hermed siden 1992, og de individuelle kliniske billeder (med delvist eventyrlystne navne) sorteret nedenfor:

  • Lille karvaskulitis: enten med visse autoantistoffer (ANCA) - herunder Wegner's granulomatose, Churg-Strauss syndrom og mikroskopisk panarteritis (mPAN) - eller uden ANCA, dvs. Schönlein-Henoch purpura, cryoglobulinæmi og leukocytoplasmisk vaskulitis
  • Vasculitis af mellemstore fartøjer: Panarteritis nodosa (cPAN), Kawasaki syndrom
  • Vasculitis med stor kar (gigcelle arteritis): gigantisk tidsmæssig arteritis (som kombinerer de to sygdomme, polymyalgia rheumatica og tidsmæssig arteritis Horton), Takayasus arteritis.

Nekrotiserende vaskulitis og Raynauds syndrom

Hvis betændelsen fører til ødelæggelsen af ​​fartøjets vægge og okklusion af blodkarrene med dødsfaldet (nekrose) i det omgivende væv, taler man om en nekrotiserende vaskulitis. Det er især udbredt i små fartøjer ANCA vaskulitis og i panarteritis nodosa, og kurs og prognose er værre end i de andre former.

Vaskulitis kan også føre til vaskulær spasme, det sekundære Raynauds syndrom, især i koldt vejr. Resultatet er whitening eller rødme af fingrene (kuppel) eller hele hånden. Dette er almindeligt hos rygere, der lider af trombangiitis obliterans (Winiwarter-Buerger syndrom), en betændelse, der finder sted i enkelte dele af karret, der fører til blodpropper med vaskulære okklusioner.

Hvordan udvikler vaskulitis og hvem påvirkes?

Som tidligere er de nøjagtige årsager ukendt. Formentlig spiller eksterne faktorer som infektion med virus (for eksempel influenza eller viral hepatitis) en rolle i at forårsage immunreaktioner og den resulterende inflammation hos mennesker med en specifik genetisk modtagelighed.

Interessant nok forekommer mange af sygdommene overvejende i visse populationer - såsom Kawasaki syndrom og Schönlein-Henoch purpura i barndommen, Takayasus arteritis hos yngre kvinder, polyarteritis hos middelaldrende mænd, gigantisk tidsmæssig arteritis hos ældre mennesker.

Del med venner

Forlad din kommentar