Waarom ontstaat kanker?

Kanker is een overkoepelende term voor een ziekte met een zeer divers uiterlijk: de zweren, die onder deze naam worden samengevat, treffen vrijwel alle organen van de mens. De long is net zo gespaard als de maag en darmen, slokdarm en huid, botten en hersenen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een ziekte met vele oorzaken

Factoren die kanker veroorzaken lijken minstens zo divers als de manifestaties van de ziekte: het is nu bekend dat het niet eenvoudigweg een 'ouderdomsziekte' is, hoewel leeftijd een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling ervan.

Zo kan kanker ook worden veroorzaakt door omgevingsfactoren: zonlicht bevordert de ontwikkeling van huidkanker en sigarettenrook produceert longkanker. Aan de andere kant, bijvoorbeeld, waarschuwen gynaecologen af ​​en toe hun patiënten als ze een bepaald virus in het vaginale slijmvlies vinden. Dit kan ook kanker veroorzaken, daarom moeten de getroffen vrouwen regelmatig naar de controle komen.

Kanker kan ook worden geërfd

Om het nog ingewikkelder te maken, is kanker (of liever de neiging om kanker te krijgen) soms erfelijk: het best bekend zijn erfelijke borstkanker en erfelijke darmkanker. In families die hier last van hebben, is er een verhoogde frequentie van deze ziekte.

Waar komt de naam "kanker" vandaan?

Trouwens, de oude Grieken gaven de naam aan de ziekte. De zweren die zich in borstkanker ontwikkelen, produceren soms zichtbaar zichtbare, vastzittende aderen die een zwakaardige carcinomateuze vorm hebben met hun uitlopers. Het Griekse woord voor de zijwaarts lopende schelpdieren, "karkinos", is ook de wortel van de term carcinoom.

Wat gebeurt er als kanker zich ontwikkelt?

Allereerst is een kanker een nieuwe formatie van het eigen weefsel van het lichaam. Het is dus geen "overval" van een vreemd pathogeen dat zich vermenigvuldigt in het lichaam (zoals het geval is met bacteriële infecties). Maar hoe komt het dat er daar iets 'begint te vormen en groeien'?

In principe breekt een cel - in het begin is het eigenlijk maar een enkele - uit de voorschriften van zijn weefselvereniging waarin hij leeft en zijn werk doet en begint te delen. Het feit dat cellen delen en zich vermenigvuldigen is geen ongewoon verschijnsel, zelfs niet in het volwassen lichaam. Cellen worden hier constant gevormd, zoals bijvoorbeeld de huid, de slijmvliezen van het maagdarmkanaal en de cellen van het bloed worden voortdurend vernieuwd.

Oude cellen gaan hiervoor verloren, ze worden vergoten (in het geval van de huid) of vernietigen zichzelf in een proces dat wetenschappers apoptose noemen (Grieks "vallende gebladerte"), op zichzelf. Dit zorgt ervoor dat een evenwicht tussen nieuwe formatie en vernietiging ontstaat ontstaat.

De proliferatie die optreedt tijdens carcinogenese is echter niet de verstandig gecontroleerde groei die nodig is voor de vernieuwing van het weefsel. Integendeel, de enkele cel breekt uit van deze controle en vermenigvuldigt zich, zonder hiervoor de "toestemming" te hebben ontvangen.

Kanker is een "genetische" ziekte

De cel vermenigvuldigt zich daarom met "buiten de grenzen" omdat het korset dat ze heeft aangetrokken, dat haar disciplineert en haar in harmonie brengt met haar buurcellen, verscheurd is: ze herkent niet langer de signalen van haar omgeving of het verkeerd begrijpen. Deze signalen, die de cel vertellen of het is toegestaan ​​om te delen of niet, vormen de basis voor het werken in een meercellig organisme "alles voor één", wat betekent dat de vermenigvuldiging van individuele cellen zinvol wordt gecontroleerd voor het hele organisme.

Het korset van een cel, waardoor het een nuttig onderdeel van het hele organisme wordt, is zijn genoom. Het bevat informatie over hoe de cel de signalen van zijn omgeving moet ontvangen en interpreteren. Dus als het genetische materiaal verandert, kan deze interactie ook veranderen.

De cel, die eerder zijn dienst aan het hele organisme in de weefselassociatie uitvoerde, wordt een "deserteur" die, zonder te vragen of dat logisch is, zichzelf verhoogt. De opkomst van kanker wordt daarom altijd voorafgegaan door een verandering in het genoom. Daarom wordt de ziekte door veel wetenschappers ook wel 'genetische ziekte' genoemd.

De verandering in genetische informatie, ondanks de diversiteit van de talloze vormen waarin kanker voorkomt, is de gemeenschappelijke noemer van deze ziekte. En dat is ook de sleutel om te begrijpen waarom kanker wordt veroorzaakt door zoveel verschillende factoren.

Kanker - een ziekte van ouderdom?

Als we kijken naar de incidentie van kankertumoren in relatie tot de leeftijd, blijkt dat 60 procent van alle nieuwe gevallen voorkomt bij mensen ouder dan 60 jaar.

Hoe kan dit worden begrepen tegen de achtergrond dat het een "genetische ziekte" is? Vermoedelijk is dit omdat het genetisch materiaal van menselijke cellen zeer goed beschermd is tegen verandering. Omdat talrijke systemen, die ook "bewakers van het genetische materiaal" worden genoemd, er voortdurend voor zorgen dat er niets gebeurt met de "software van het leven". Het gevolg is dat er zo weinig fouten zijn dat het lang duurt voordat een verandering daadwerkelijk optreedt, wat vervolgens de groei van kanker veroorzaakt.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter