Hvad forårsager adrenalin i kroppen

Epinephrin (aka epinephrin), som dets modvirkning af norepinephrin, er et hormon kendt som stresshormonet, fordi det produceres i binyrerne og frigives i blodbanen. Virkningen af ​​adrenalin på organismen var af særlig betydning for vores forfædre. Fordi frigivelsen af ​​adrenalin gør det muligt for kroppen hurtigt at komme til energireserver for hurtigt at flygte eller at kæmpe.

Adrenalin og norepinephrin

Adrenalin er også dannet under mental stress for hurtigt at tilpasse det kardiovaskulære system og stofskiftet til den særlige situation. Frigivelsen af ​​adrenalin forårsager, at vores blodtryk og hjertefrekvens øges, mens bronkierne udvides og blodsukker øges. Normalt brydes adrenalin hurtigt igen; Men hvis stressen ikke undertrykker, adrenalin og norepinephrin permanent overproduceres, der skader hjertet og kredsløbet.

Adrenalin: virkning i medicin

Medicin har længe haft gavn af virkningerne af adrenalin. Et vigtigt anvendelsesområde her er især nødmedicin. Adrenalin anvendes ofte som følge af cirkulationschok eller kardiopulmonal genoplivning. Under genoplivning kan adrenalin have en livreddende effekt.

Doseringen afhænger af doseringsformen; Hvis adrenalin administreres intravenøst, fortyndes det sædvanligvis 1:10 med 0, 9% natriumchloridopløsning. Doseringen er højere i en endobronchial anvendelse: Her er forholdet 3:10. For eksempel, undtagen i genoplivning, anvendes adrenalin som et supplement til lokalbedøvelse for at forlænge bedøvelsesvirkningen.

Kunstig adrenalin: epinephrin

Desuden er adrenalin ofte indeholdt i næsesprayer på grund af dets vasokonstriktiv virkning. Adrenalin har en decongestant effekt på bronchi, hvorfor det også blev brugt til behandling af bronchial astma indtil for få år siden - men disse lægemidler blev ikke længere godkendt på grund af en CFC lov, der blev vedtaget i 2002.

Epinephrin kaldes ofte epinephrin i medicin, hvorfor epinephrin undertiden omtales som en adrenalin. Atleter bør være forsigtige, når de tager adrenalin, da præstationsforbedrende effekt kan betragtes som doping.

Adrenalin: bivirkninger og interaktioner

Samlet set er bivirkningerne af adrenalin i overensstemmelse med den virkning, som stresshormonet forventes at producere i en ekstrem situation - men systematisk anvendelse kan medføre alvorlige og negative helbredseffekter afhængigt af patientens dosis og tilstand. Disse omfatter hjertesvigt, kredsløbssygdomme i hjertet, hjerteanfald til hjertestop.

Andre bivirkninger kan omfatte en reduktion i magnesium- og kaliumniveauet eller for højt blodsukkerindhold. Hovedpine, kramper, kvalme og opkastning og svimmelhed er blandt de mere gunstige bivirkninger. Den normale virkning af adrenalin på psyken kan også føre til overdrivelse i form af nervøs rastløshed, angst, hallucinationer og endda psykose.

Ikke alene bivirkningerne, men også interaktioner med andre lægemidler giver anledning til forsigtighed. Virkningerne og bivirkningerne af epinephrin forbedres især ved samtidig anvendelse af tricykliske antidepressiva, reserpin, MAO-hæmmere, theophyllin og L-thyroxin. Interaktioner kan også forekomme i forbindelse med antihypertensive stoffer, antidiabetika og lægemidler.

Adrenalinhastighed: Se efter adrenalinhastigheden

En adrenalinhastighed kaldes den øgede frigivelse af adrenalin. Frem for alt bruger atleter adrenalinhastigheden for at opnå maksimal ydeevne. Omvendt er sport vigtig for at reducere adrenalin og derved afbalancere hormonbalancen, fordi vi flytter meget mindre end vores forfædre, energien omdannes ikke til tilstrækkelig kinetisk energi.

Nogle mennesker bliver afhængige af denne adrenalinhastighed, som sætter dem i en tilstand af forgiftning. Den afhængighed af sparket driver dem til usædvanlige hobbyer og sportsgrene som bungee jumping, skydiving, rafting eller kitesurfing. Samtidig udsættes nogle konkurrencedygtige atleter for en enorm mængde adrenalinhastighed, som f.eks. Skihopperne.

Selv om den fysiske indsats i skihopping i forhold til andre sportsgrene er begrænset, men atleterne er under høj spænding og nogle gange bange. Da adrenalin frigiver fedtreserver til at handle hurtigt, kan en ski jumper tabe to kilo på en turneringsdag. Bivirkningerne omfatter også det faktum, at kroppen er meget træt og udmattet.

Del med venner

Forlad din kommentar