Hoe silica werkt

Ons uiterlijk weerspiegelt vaak onze innerlijke toestand. Gebroken haar en vingernagels of een bleke, gerimpelde huid geven aan dat er iets mis is. Ze kunnen bijvoorbeeld wijzen op een gebrek aan silicium, het meest voorkomende zuurstofelement op aarde. In de natuur wordt silicium nooit in zuivere vorm gevonden, maar altijd in combinatie met zuurstof als siliciumdioxide. Het zuur wordt silica genoemd.

Waar vind je silica?

Silica wordt gevonden in scaffolds van de kleinste zeedieren, de diatomeeën. Ze leefden al 80 miljoen jaar geleden in de grote zeeën. De steigers van de dode diatomeeën afgezet op de zeebodem en enorme hopen gevormd. Deze bleven toen de zee zich terugtrok.

Grotere afzettingen van silica zijn te vinden in Duitsland in de Lüneburger Heide, op de Vogelsberg in Lausitz en in de omgeving van Berlijn.

Silicium - essentieel spoorelement

In het geval van silicium verwijst de term sporenelement niet naar de frequentie van het natuurlijke voorkomen, maar naar de concentratie in menselijk weefsel. Hoewel er slechts ongeveer 1, 4 gram in ons lichaam zit, is silicium in bijna elke cel nog steeds aanwezig. Vooral de snelgroeiende cellen zoals huid, haar en nagels bevatten veel kiezelzuur.

Echter, met de leeftijd neemt het siliciumgehalte in het lichaam af. De elasticiteit en elasticiteit van het bindweefsel verminderen ook en de bindingscapaciteit van vocht wordt verminderd. Silicium ondersteunt het vermogen van de huid om vocht vast te houden en heeft een positieve invloed op de stofwisseling van de huid. Tegelijkertijd ondersteunt het de structuur van het bindweefsel en bevordert het de groei van haar en vingernagels.

Het is ook belangrijk voor botvorming. Osteoporotische, broze botten bevatten minder silicium dan stabiele, elastische. Omdat het organisme voor veel taken silicium vereist, moet het sporenelement keer op keer van het voedsel worden voorzien.

Resistent haar en stevige vingernagels

Het haar en de vingernagels dragen aanzienlijk bij aan ons uiterlijk. Je moet er daarom vitaal en gezond uitzien. De dagelijkse belastingen zoals zon-, wind- en luchtvervuiling, mechanische stress of frequente verzorging zoals föhnen, verven of lakken hebben echter een aanzienlijke invloed op de structuren. Deze stammen kunnen de vezels in het haar die de glans veroorzaken beschadigen of vernietigen - het haar wordt droog en broos en het splitst.

Zelfs nagels lijden aan externe invloeden, met lelijke vingernagels kan ook een gevolg zijn van deficiëntieverschijnselen. Breekbare of zachte nagels wijzen bijvoorbeeld op een slechte algemene toestand, een tijdelijke defensieve zwakte of een gebrek aan sporenelementen en mineralen.

Daarom is het belangrijk dat het haar gezond en resistent blijft van binnenuit. De beste manier om dit te doen is om een ​​uitgebalanceerd dieet te hebben dat het haar voorziet van alle sporenelementen die je nodig hebt. Als dit niet mogelijk is, kunnen ze ook worden geleverd. De nagelkwaliteit wordt ook ondersteund door een adequate toevoer van silicium. Omdat haar en nagels enige tijd nodig hebben om te regenereren en te vernieuwen, wordt een continue toevoer van silica gedurende meerdere maanden aanbevolen.

Stevige en gezonde huid

Naarmate de leeftijd stijgt, kan het gehalte aan silicium in sommige weefsels afnemen, bijvoorbeeld in de bloedvaten en de huid. Een typisch gevolg is de cellulitis. Om de veranderingen in de hoofdhuid te vertragen, geef je lichaam voldoende eiwitten en vezels.

Daarnaast ondersteunt kiezelzuur de vorming van collageen en elastine. Collageen maakt de huid stevig, elastine houdt het elastisch en soepel. De inname van silica, zonder de veroudering van de huid te voorkomen, kan helpen om het lichaam te voorzien van silicium dat zo belangrijk is voor schoonheid.

Silica voor het medicijnkastje

Het grote reactieve oppervlak van colloïdaal silica heeft een hoog bindend vermogen tegen ontstekingsmiddelen zoals bacteriën of virussen, die daardoor onschadelijk worden gemaakt. Het ontstekingsremmende effect is zowel in intern als extern gebruik aangetoond:

  • in de keel
  • in het maag-darmkanaal
  • voor wonden en kleine verwondingen
  • acne
  • huidirritatie
  • Zweren (zoals het open been)

Het gelijktijdige koelingseffect van colloïdaal siliciumdioxide is gunstig bij zonnebrand en andere milde brandwonden en bij insectenbeten.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter